Pages

Am revenit ! Ma declar multumita, am reusit sa termin toata treaba in casa si in bucatarie, insa recunosc, nu am facut asta singura. In bucatarie, mama a fost langa mine si ma supravegheat indeaproape, iar la curatenie am fost sustinuta de doi barbati, unul mic si unul mare. Cel mai mare ajutor a venit din partea baietelului meu, care ma rugat frumos sa i-au un loc, ca o sa faca el toata treaba pentru mine. Ce dragut! Ma declar cea mai norocoasa mama din lume!
Treaba am terminat-o, mancarea este gata, acum ramane sa mergem impreuna la Inviere, sa luam lumina Sfanta. In acest an Ianis, baietelul nostru v-a participa la o mica parte din slujba, speram sa aiba rabdare pentru ca nu realizeaza inca ce se intampla de fapt  in aceasta seara si care este semnificatia acestei sfinte lumini, insa noi suntem suficienti de rabdatori cu el si pregatiti pentru nenumaratele lui intrebari. Intrebarea cea mai des folosita de el este “de ce?”, este foarte curios si haios totodata, dar de multe ori intrebarile lui ne pun in dificultate, pentru ca nu reusim sa ii raspundem conform asteptarilor lui. Ba mai mult, de multe ori ii trezim mai multe curiozitati si reusim sa ne blocam singuri in cunostiintele noastre, dar la final, toata lumea este multumita.
In fiecare an de Craciun si de Paste pregatim acesti minunati cozonaci cu nuca, chiar daca este mai simplu sa ii cumparam gata facuti, nici eu nici mama nu renuntam la reteta noastra de familie. Este foarte adevarat ca pregatirea lor iti cam ocupa o zii intreaga, insa merita orice sacrificiu, mirosul pe care ei il imprastie prin toata casa atunci cand sunt in cuptor este minunat si de neinlocuit, iar reteta nu este foarte complicata. Cozonacii cumparati au intotdeauna cate un defect, nu au suficienta ciocolata sau nu sunt suficient de dulci…etc… Deci sfatul meu este sa ii faceti acasa!
Va doresc un Paste fericit si fie ca bucuria Invierii Domnului sa va aduca in suflet Liniste, Pace si Fericirea de a petrece aceste clipe magice cu cei dragi.
Hristos a inviat !

INGREDIENTE:
  • 600 g faina
  • 250 ml lapte
  • 3 oua
  • 150 g unt
  • 125 g zahar
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 25 g drojdie
  • 3 galbenusuri
  • 3 lingurite miere
Pentru umplutura:
  • 200 g ciocolata
  • 250 g miez de nuca macinat
  • 1 fiola esenta vanilie
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de lapte
  • 200 g de rahat
MOD DE PREPARARE:

  1. Se dizolva drojdia in putin lapte caldut si se adauga doua lingurite de zahar. Se adauga 125 g de faina si se lasa intr-un loc cald, sa creasca.
  2. Ouale se freaca bine cu zaharul si se adauga coaja rasa de la lamaie. Untul se freaca spuma cu un praf de sare, apoi se pune peste oua.
  3. Faina se aseaza pe o planseta. La mijloc se aseaza amestecul de drojdie si lapte (maiaua) si galbenusurile cu untul. Se toarna laptele putin cate putin, amestecand bine. Se freaca aluatul pana cand incepe sa se desprinda de pe mana, apoi se acopera si se lasa sa creasca.

Umplutura:

  1. Ciocolata se rupe in bucati si se pune intr-un vas la bain-marie, sa se topeasca, apoi se subtiaza cu patru linguri de lapte.
  2. Dupa ce crema s-a legat, se lasa la racit.
  3. Miezul de nuca se lasa intr-o tava, la cuptor sa se rumeneasca timp de cateva minute, apoi se macina.
  4. Nuca macinata, rahatul taiat cubulete si esenta de vanilie se adauga in crema de ciocolata racita, amestecand bine.
  5. Aluatul se imparte in doua. Din fiecare bucata se intinde o foaie, peste care se presara umplutura de ciocolata cu nuca si rahat. Se ruleaza cozonacii si se ung cu galbenusurile amestecate cu miere.
  6. Se asaza apoi in doua tavi unse cu putin unt si se dau la cuptor la foc potrivit timp de 45 minute.

Timp de preparare: 1 ora si 30 minute

0 responses to "Cozonac cu nuca si rahat"

Trimiteți un comentariu